Tuesday, August 02, 2005

Kembara IPT 2005

Melanjutkan pengajian ke universiti menjadi impian semua pelajar lepasan sekolah. Universiti yang disimbolkan sebagai 'menara gading' jelas melambangkan ketinggian ilmu yang disuburkan melalui budaya-budaya yang menjurus kepada peningkatannya. Maka, tidak hairanlah beribu-ribu pelajar lepasan sekolah berhasrat untuk mengecapi nikmat menuntut ilmu di institusi pengajian tinggi yang menyediakan segala kemudahan untuk melahirkan para intelek dan ilmuan masa hadapan.

IKATAN Pengkajian Islam Pahang melalui Biro Alumni Menara turut terlibat dalam menyemarakkan semangat pelajar-pelajar lepasan SPM untuk melanjutkan pengajian ke universiti. Usaha gigih ahli-ahli IKATAN semasa peperiksaan SPM 2005 telah terbalas dengan keputusan yang cemerlang. Justeru, kesungguhan menuntut ilmu yang tergambar melalui keputusan peperiksaan mereka harus diteruskan ke peringkat yang lebih tinggi lagi; universiti.

Dengan inisiatif ahli-ahli IKATAN : Faizal Nizam, Aziz, Aiezatt dan Hafizuddin maka satu program telah dianjurkan dan dinamakan Kembara IPT 2005. Program ini telah disertai oleh seramai 44 orang peserta yang terdiri daripada 41 orang ahli IKATAN lepasan SPM 2005 dan 3 orang exco IKATAN. Kesemua peserta Kembara IPT 2005 adalah peserta MENARA-PERIBADI 2005 dan KUFI 2005. Kembara IPT 2005 ini merupakan satu lagi program 'follow-up' yang teratur kepada peserta-peserta MENARA-PERIBADI 2005.

Kembara selama 2 hari 1 malam ini telah diadakan pada 26 dan 27 April 2005. Kembara telah melawat beberapa universiti utama negara seperti Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Gombak, Universiti Malaya (UM) Kuala Lumpur, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Bangi, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam, dan Pusat Matrikulasi UIAM Petaling Jaya. Selain itu, Kembara turut melawat Putrajaya sebagai lawatan tambahan. Peserta Kembara telah menginap di Kompleks Anjung Rahmat, Gombak.

Ketika Kembara melawat ke setiap universiti, para peserta telah menghadiri sesi taklimat dan penerangan mengenai universiti tersebut dari segi syarat kemasukan, program pengajian yang ditawarkan, kemudahan-kemudahan yang disediakan, dan lain-lain lagi. Para peserta juga turut dibawa melawat ke sekitar kampus terutama perpustakaan dan fakulti-fakulti tertentu. Para peserta yang jelas berpuas hati dengan maklumat yang diterima sangat bersemangat untuk melanjutkan pengajian ke universiti.

Lawatan ke Pusat Matrikulasi UIAM PJ merupakan destinasi yang paling ditunggu-tunggu. Ini disebabkan kebanyakan peserta Kembara menyimpan impian untuk menjadi pelajar UIAM selepas zaman persekolahan. Justeru, sesi taklimat di Pusat Matrikulasi UIAM PJ digunakan dengan sebaik-baiknya untuk mendapatkan maklumat terkini dan peluang-peluang pengajian di pusat tersebut.

Pada sebelah malamnya telah diadakan Majlis Pelancaran Alumni MENARA IKATAN. Pelancaran ini telah disempurnakan oleh Sdr. Mohamad Raimi Ab. Rahim yang merupakan Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM). Dalam ucapannya, Sdr. Raimi telah memberikan ransangan dan motivasi yang kuat kepada peserta Kembara supaya sentiasa menjunjung ketinggian ilmu dan berusaha mendalami seberapa banyak ilmu yang ada di dunia ini. Ini disebabkan hanya ilmu lah yang boleh membezakan seseorang individu dengan individu yang lain dan dalam masa yang sama ilmu lah akan akan menjadi penyuluh dan panduan hidup.

Sdr. Hafizuddin yang merupakan salah seorang peserta menganggap program Kembara ini sangat relevan dan tepat pada masanya. Dia yang sebelum ini agak berbelah bahagi samada memilih untuk memohon ke Matrikulasi Kementerian atau pun Pusat Matrikulasi UIAM sudah boleh menarik nafas lega. Beliau bertekad untuk menjadi pelajar Matrikulasi Ekonomi dan Sains Pengurusan di Pusat Matrikulasi UIAM dan bercita-cita untuk menjadi seorang akauntan.

Seorang lagi peserta, Sdr. Tajul Ariff Musa memang sangat berharap untuk memasuki ke universiti. Ini adalah bagi meneruskan tradisi keluarganya yang rata-rata berpeluang belajar di universiti. Sdr. Aiezatt pula yang sudah menerima tawaran ke Matrikulasi Kementerian menyifatkan Kembara ini telah membuka mindanya dengan lebih luas kerana sebelum ini beliau agak ketinggalan dalam mendapatkan maklumat mengenai IPT.

Faizal Nizam pula menyatakan yang beliau dan kawan-kawan sudah bersedia dan tidak sabar-sabar lagi untuk menjejakkan kaki ke Menara Gading. "Kami sangat bersedia kerana segala maklumat dan realiti sebenar cabaran di IPT telah kami ketahui semasa menyertai program MENARA yang lalu. Kini, kehangatan semangat yang membara ini tidak boleh dibendung lagi".

IKATAN mendoakan semua ahli-ahli yang akan melanjutkan pengajian ke universiti agar mereka akan menggunakan kesempatan yang ada ini dengan sebaik-baiknya. Jadilah seorang mahasiswa yang mementingkan aspek keilmuan dan menjunjung tradisi keintelektualan. Ilmu itu kelak yang akan merubah nasib anda dan masyarakat keseluruhannya.