Tuesday, August 02, 2005

Perkampungan Menara Gading 2005

"Kita bertemu dihari ini..Di perkampungan Menara Gading..Kita menjadi saksi..Berhimpunnya anak-anak negeri...Membawa bersama harapan ibu bapa..Mencari secebis ilmu..Buat bekalan di dada..Dalam mencari keredhaanNya......"

Begitulah petikan lirik lagu yang dinyanyikan oleh para peserta Perkampungan Menara Gading 2005 anjuran IKATAN yang telah sempurna dilaksanakan pada 26-27 Februari 2005 yang lalu. Sesungguhnya, lagu tema yang dialunkan bersama-sama itu telah menguatkan ukhuwwah sesama peserta seterusnya menguatkan tekad mereka untuk melanjutkan pengajian ke universiti.

IKATAN sekali lagi seperti tradisi tahun-tahun sebelum ini, mengambil langkah proaktif untuk menganjurkan Perkampungan Menara Gading (MENARA) 2005. MENARA kali ini sedikit istimewa kerana dinamakan juga sebagai 'Persediaan Ke Taman Ilmu dan Budi (PERIBADI)'. MENARA-PERIBADI 2005 dianjurkan dengan kerjasama Faci Team IIUM Kuantan. Program tahun ini telah dilaksanakan di Kampus UIAM Kuantan.

Seramai 96 orang peserta telah menyertai MENARA-PERIBADI 2005 yang terdiri daripada pelajar-pelajar lepasan SPM 2004 yang lalu. Kebanyakan peserta adalah merupakan bekas pelajar SMA Al-Ihsan Kuantan, SMK Tok Sira Kuantan, SABS Temerloh, Sekolah Alam Shah, SMAP Kajang, dan beberapa sekolah lain. Kesemua peserta MENARA-PERIBADI 2005 mempunyai ppotensi besar untuk melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi selepas persekolahan.

MENARA-PERIBADI 2005 yang dianjurkan IKATAN dengan kerjasama Faci Team IIUM Kuantan ini turut dibantu oleh Biro PEMBINA dan Biro Latihan dan Pembangunan Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM). Seramai 13 orang fasilitator terlibat sebagai pemudah cara program yang diketuai oleh gandingan Dino-Fendi-Jep. Fasilitator-fasilitator yang terlibat juga telah memberikan kerjasama yang sangat baik bagi memastikan keberkesanan program pada tahun ini adalah lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya.

Antara pengisian MENARA-PERIBADI 2005 ialah penerangan mengenai bantuan pembiayaan pendidikan di IPT yang telah disampaikan oleh pegawai MARA dan Petronas. Sesi-sesi LDK juga turut diadakan bagi menyampaikan input-input berguna kepada peserta. Tidak dilupakan aktiviti kerohanian seperti solat berjemaah, tazkirah, wirid dan zikir, serta qiyamullail juga diterapkan dalam program kali ini. Aktiviti fizikal juga dilaksanakan seperti riadah bermodul pada sebelah petang yang telah berjaya menambat hari para peserta.

Menurut salah seorang peserta bernama Faizal Nizam, beliau menyifatkan MENARA-PERIBADI 2005 adalah satu program yang sangat bermakna kerana ianya sarat dengan input-input yang berguna dan sangat-sangat diperlukan olehnya untuk menghadapi realiti kehidupan di kampus nanti. Beliau turut menyarankan supaya diadakan program lanjutan kepada peserta MENARA-PERIBADI 2005 dalam tempoh beberapa bulan sebelum mereka menjejakkan kaki ke menara gading.

Seorang lagi peserta, Abdul Aziz Abdul Rahman pula menganggap penyertaannya di dalam program ini sedikit sebanyak telah menghilangkan kerisaunnya mengenai kos pembiayaan pengajian semasa di kampus IPT. Dengan penerangan yang telah diberikan, beliau lebih yakin untuk menjadi seorang yang bergelar mahasiswa kelak.

Seorang peserta wanita, Ashshakirin pula berkata, "memang menjadi keinginan saya untuk mengisi masa cuti panjang selepas SPM dengan aktiviti yang berfaedah. Selepas mengetahui tentang program ini saya tidak berfikir panjang untuk mendaftarkan diri. Malah, saya mengajak kawan-kawan yang lain untuk turut serta".

Perkampungan Menara Gading yang diilhamkan oleh PKPIM pada tahun 1996 telah mencetuskan satu fenomena baru di kalangan bakal mahasiswa. Kejayaan penganjuran MENARA (asalnya disebut PMG) adalah bergantung kepada tekad dan komitmen para peserta untuk menjejakkan kaki ke menara gading dengan keyakinan. Pendedahan dan pengisian mengenai realiti kampus yang diterapkan dalam ceramah dan modul telah menghasilkan sejumlah mahasiswa baru yang bertul-betul bersedia untuk menghadapi cabaran di IPT.

IKATAN mengucapkan selamat maju jaya kepada semua peserta MENARA-PERIBADI 2005 yang akan melanjutkan pengajian ke IPT samada dalam dan luar negara. Diharapkan agar segala pengalaman yang diterima akan menjadi bekalan berguna di kampus kelak.

"Sahabat....Kita bersama membina, harapan dan cita-cita, menjadi insan yang bertaqwa....Menara.....menjadi titik bermula, ukhuwwah sesama kita, untuk berbakti pada semua...Kerana cinta pada yang esa..kerana ukhuwwah kita bersama....."

0 Comments:

Post a Comment

<< Home