Sunday, September 25, 2005

Kem Generasi Soleh KAFA

Ikatan Pengkajian Islam Pahang (IKATAN) dengan kerjasama Kelas Fardhu Ain Surau Al-Makmur, Indera Mahkota 2 telah berjaya menganjurkan program Kem Generasi Soleh. Kem yang bertemakan "Generasi Soleh, Ummah Gemilang" ini telah diadakan di Sanubari Beach Resort, Pantai Sepat pada 15-17 haribulan April 2005 (Jumaat hingga Ahad). Kem selama 3 hari 2 malam ini dianjurkan oleh Persatuan Ibubapa dan Guru Kelas Fardhu Ain Surau Al-Makmur (KAFA) dan dibantu oleh 25 orang fasilitator dari Facilitator Team, UIAM Kuantan dan Ikatan Pengkajian Islam Pahang (IKATAN).

Kem Generasi Soleh ini telah disertai oleh seramai 150 orang pelajar- pelajar Kelas Fardhu Ain Surau Al-Makmur, I.M. 2 yang terdiri daripada kanak-kanak sekolah rendah berumur 8-11 tahun.

Setelah pelajar-pelajar diberi taklimat dan dibahagikan mengikut kumpulan, Latihan Dalam Kumpulan (LDK) 1 taa’ruf dijalankan. Pada pagi Sabtu, LDK 2 diteruskan dengan modul keutuhan kumpulan. Manakala LDK 3 pula diteruskan dengan modul membina piramid tentang konsep saya dan pencipta, masyarakat dan ibu bapa. Sementara itu, LDK 4 pula memberi fokus pada cerita- cerita menarik tentang kejadian Alam dan Pencipta-Nya. Dalam LDK 5 pula adik-adik peserta bercerita tentang kaitan cerita-cerita menarik dengan Al-Qur’an.

Pada malam Sabtu pula telah diadakan Malam Jana Taqwa dimana pelajar-pelajar ini diminta membuat persembahan secara berkumpulan yang banyak memberi pengajaran yang baik. Acara ini dipertandingkan secara berasingan antara pelajar–pelajar puteri dan putera, dan diadili oleh beberapa orang Ustazah dari Kelas Fardhu Ain Surau Al- Makmur. Antaranya ialah nasyid, pentomin, lakonan dan sebagainya.

Pada pagi Ahad, Explorasi Al-Qur’an berjaya disempurnakan. Meskipun pelajar-pelajar tampak keletihan namun kepuasan terserlah apabila mereka berjaya menamatkan permainan itu. Permainan itu bertujuan untuk mendekatkan pelajar-pelajar ini dengan kebenaran Al-Qur’an.

Majlis penutup dirasmikan oleh YDP Ikatan Pengkajian Islam Pahang (IKATAN), Muhammad Hisyamudin bin Baharudin dan dihadiri oleh guru besar KAFA Surau Al-Makmur, Ustazah Norazlina dan 8 orang ustazah yang lainnya. Diharap program seumpama ini dapat diteruskan lagi agar kanak-kanak seawal 7 tahun didedahkan dengan kasih sayang Allah.
Disediakan oleh Nor Ezmas Mahno

5 Comments:

At 3:06 AM, Blogger dwainalexander0906 said...

I read over your blog, and i found it inquisitive, you may find My Blog interesting. So please Click Here To Read My Blog

http://pennystockinvestment.blogspot.com

 
At 4:47 AM, Blogger markhunor2463847884 said...

Get any Desired College Degree, In less then 2 weeks.

Call this number now 24 hours a day 7 days a week (413) 208-3069

Get these Degrees NOW!!!

"BA", "BSc", "MA", "MSc", "MBA", "PHD",

Get everything within 2 weeks.
100% verifiable, this is a real deal

Act now you owe it to your future.

(413) 208-3069 call now 24 hours a day, 7 days a week.

 
At 4:24 PM, Anonymous Anonymous said...

Yes undoubtedly, in some moments I can reveal that I approve of with you, but you may be inasmuch as other options.
to the article there is even now a question as you did in the downgrade publication of this beg www.google.com/ie?as_q=basicmouse 3.62.0.0 pro ?
I noticed the catch-phrase you have in the offing not used. Or you profit by the pitch-dark methods of inspiriting of the resource. I take a week and do necheg

 
At 8:24 AM, Anonymous Anonymous said...

Caralluma Fimbriata

 
At 5:53 AM, Anonymous Anonymous said...

Government Subsidized Senior Housing

 

Post a Comment

<< Home